2x Europees kampioen!
Bijgewerkt op: 23 aug. 2021
In een eerdere blogpost hadden we het er al over: Hup Hol(t)land, doe je naam eer aan en wordt Europees kampioen! Hoog tijd om dieper het bos in te duiken. In deze blog kijken we naar ons huidige bosoppervlak en vooral ook naar de kansen om dat te vergroten.
Meten is weten
Tegenwoordig hoef je niet zelf meer met een meetlint op pad. Het World Resources Institute (WRI) heeft samen met de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) de situatie mooi in kaart gebracht. Met behulp van een interactieve landkaart (Atlas of Forest Landscape Restoration Opportunities [1]) krijgen we antwoord op vragen als: wat is de huidige bossituatie in Nederland? Hoe doen we het ten opzichte van buurlanden? En bovenal: welke potentie is er voor méér bos?
Waar is dat bosje?
Als we inzoomen op Nederland (onder current forrest coverage) – en daarbij ook nog een deel van Duitsland en België in beeld hebben – zien we in één oogopslag al dat er weinig groen is. Vooral als we het vergelijken met de landen om ons heen (tip: zelf even uitzoomen op de kaart). Sterker nog, er is nauwelijks aaneengesloten bos te vinden in Nederland. De wat grotere donkergroene plekken bevinden zich alleen rondom de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. We kunnen concluderen dat we de naam Hol(t)land weinig eer aan doen.
Hoe is ons bos eraan toe?
Het ene bos is het andere niet. De kaart met de staat van het bos (forest condition) maakt snel duidelijk dat we in Nederland geen oerbos meer hebben. Als we uitzomen leert de kaart ons dat we überhaupt met een vergrootglas moeten zoeken naar stukjes intact bos in Europa en alleen nog wat kunnen vinden in Bulgarije, Roemenië en Wit-Rusland. De rest wordt gemanaged als productiebos.
Een bos aan kansen
Is het dan allemaal kommer en kwel? Natuurlijk niet. Het goed nieuws is: er valt heel veel te winnen. Holtland ligt bezaaid met kansen voor landrestauratie (restoration opportunities op de kaart). Vooral mosaic restoration is voor Nederland een goede manier om meer bomen te planten. Met dit type herstel worden bomen geïntegreerd in landbouwgebieden, langs infrastructuur en in dorpen en steden, waardoor een gemixt landschap ontstaat. Neem agro-forestry (boslandbouw) als voorbeeld. De CO2-opslag per hectare neemt toe, de bodemkwaliteit gaat omhoog en de biodiversiteit wint terrein.
Waar een klein land groot in kan zijn
Naast meer boslandbouw kunnen we natuurlijk ook lekker creatief zijn met het herbebossen van ons land. Alle kleine beetjes helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een Tiny Forest aanleggen. Een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan [2]. Leuk voor vlinders, vogels, bijen én voor mensen natuurlijk. Of wat dacht je van een verticaal bos? Zoals het Utrechtse gebouw Wonderwoods: een appartementencomplex met naast cement, ook bomen op de muren.
Ondanks dat alle kleine beetjes helpen mogen we de kans voor open doel die boslandbouw heet niet missen. Een handige manier om snel veel meer bomen te krijgen in Nederland, zonder daarbij land te ‘verliezen’. De tijd is er rijp voor. Ik voel het aan mijn water… We worden 2x Europees kampioen: voetbal en herbebossen.
コメント