Bossen van belofte en hoop tijdens COP26
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er in Glasgow een klimaattop gaande is. Op de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties wordt door meer dan 100 landen onderhandeld over het toekomstig klimaatbeleid. De beslissingen die hier genomen worden zullen bepalend zijn voor het wel of niet halen van het Parijse klimaatdoel: maximaal 2 graden opwarming met zicht op 1,5 graden.. Als bomen-liefhebbers zijn we erg verheugd te horen dat er in Glasgow veel aandacht is voor het tegengaan van ontbossing en het herstel en behoud van natuurlijke ecosystemen [1].
Bos van beloften
De leiders van de landen die samen komen bij COP26, maken aan het begin altijd een aantal statements over de thema’s waar ze allemaal aan gaan werken. In het statement over bossen en landgebruik staan een aantal mooie beloftes, zoals:
“We verbinden ons er daarom toe om samen te werken om bosverlies en landdegradatie tegen 2030 een halt toe te roepen en om te keren, terwijl we duurzame ontwikkeling realiseren en een inclusieve plattelandstransformatie bevorderen” [2]
Geen ontbossing meer in 2030!? Een prachtige en ambitieuze verklaring aan het begin van de onderhandelingen... laten we hopen dat het in de slotverklaring net zo krachtig wordt vastgelegd.
Bos van hoop
Onze hoop is in ieder geval dat dit ‘bos aan beloften’ tot krachtige en impactvolle afspraken zal leiden. In ieder geval zijn er allerlei ‘side events’ met veel positiviteit. Het is bijvoorbeeld echt een aanrader om de diverse livestreams met inspirerende onderwerpen gerelateerd aan duurzaamheid te bekijken. Ons favoriete initiatief is de Forest of Hope: op het landgoed Beldorney in Schotland werkt de organisatie Climate Action samen met Highlands Rewilding om een COP26 Forest of Hope te creëren. Het doel is om bij elke volgende klimaattop een forest of hope te creëren [3].
Zoals we al schreven in onze blog over de bossen in Flevoland kan een kaal stuk grond razendsnel tot een bos van formaat uitgroeien. De veerkracht van de natuur is gelukkig enorm sterk. Over 9 jaar begint het Schotse Forest of Hope er echt al als een bos uit te zien. De onderstaande foto laat zien hoe groot een mammoetboom van negen jaar al kan zijn. Hoe leuk is het om dat proces van dichtbij te volgen? Wie nu een Treemore boompje plant, kan hem zelf van dichtbij zien uitgroeien tot een boom van formaat. Uit ervaring kunnen we zeggen: dat wordt steeds leuker! Wie geef jij een cadeau met toekomst?
Comments