top of page
Zoeken
Foto van schrijverRoxane

Bouw je eigen drone en help met herbebossen!

Bijgewerkt op: 14 sep 2021

In een eerdere blog hadden we het al over de CO2-opslag en zuurstof die bomen bieden door middel van fotosynthese. Elke boom kan tijdens zijn leven meer dan een ton koolstof opnemen en bomen spelen een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering [1]. Helaas blijft ontbossing op grote schaal een flink probleem, en worden bossen steeds schaarser. Dit tegengaan doormiddel van het aanplanten van nieuwe bomen is een arbeidsintensief en langdurig proces. Echter, de laatste jaren worden bij deze pogingen steeds meer nieuwe technologieën ingezet om dit proces versnellen. Vandaag gaan we het over één van deze nieuwe technologieën hebben: drones voor herbebossing.



Verloren bos

Alhoewel de cijfers verbetering beloven, vindt ontbossing en bosdegradatie nog steeds in een alarmerend tempo plaats. Dit heeft niet allen een afname in CO2-opslagcapaciteit tot gevolg, maar draagt ook aanzienlijk bij aan het aanhoudende verlies van de wereldwijde biodiversiteit. Jaarlijks gaat er nog steeds ongeveer 10 miljoen hectare bos verloren, ten opzichte van de 16 miljoen hectare per jaar in de jaren negentig [2]. Het ombuigen van deze trend en het planten van meer bomen kan het klimaat helpen, maar het is een enorme onderneming. Om de koolstof in de atmosfeer met 25% te verminderen, zouden we meer dan een half biljoen bomen moeten planten! En dat zou de koolstofklok slechts 20 jaar 'terugdraaien' [1].



Hulp met zaaien

Desondanks blijft het planten van bomen een belangrijk onderdeel van onze klimaatrespons. Zoals we al zeiden, is herbebossing helaas een arbeidsintensief en langdurig proces. Maar er is hoop: in de laatste jaren heeft de drone-technologie zich zeer snel ontwikkeld. Zo snel dat de wetgeving moeite had dit bij te benen. Inmiddels zijn er diverse organisaties die deze drones specifiek hebben aangepast om in te kunnen zetten voor herbebossing. Een voorbeeld hiervan is deze open source drone van DroneCoria: een drone van 8 kilo in de vorm van een hexacopter. Door deze vorm blijft de drone stabiel tijdens de vlucht en kan deze maar liefst 10 kilo zaden (dat zijn ongeveer 100.000 zaden) optillen en verspreiden. Zowel de hardware als de software zijn vrij beschikbaar en het DroneCoria-team nodigt iedereen uit om er zelf één te maken en aan de slag te gaan met herbebossing. Ze hebben zelfs een “recept” voor de zaadbommetjes voor je.



Met het inzetten van drones kan herbebossing veel sneller gaan dan wanneer dit door mensen met de hand gedaan wordt. Het DroneCoria-team kan bijvoorbeeld met vijf drones binnen tien minuten een half miljoen boompjes zaaien! Bovendien kunnen drones op plekken komen waar mensen niet kunnen komen. Bijvoorbeeld op afgelegen plekken of zeer steile terreinen, maar vooral ook vlak na bosbranden waar de hitte van de smeulende grond soms van belang is voor het kiemen van de zaden [3]. De houten drone van hierboven zal hier wellicht niet al te geschikt voor zijn… Gelukkig zijn er al meerdere organisaties over de hele wereld die zich door gebruik te maken van drones inzetten voor herbebossing, zoals FlashForest en DroneSeed.


Een boom zaaien maakt nog geen bos

Bij het herbebossen van gebieden door middel van drones komt trouwens meer kijken dan het eenvoudig droppen van duizenden zaadbommetjes. Het is een complex proces waarbij technologie wordt gecombineerd met ecologische kennis. Het is een nauwe samenwerking van diverse specialisaties. Het zaaien van grote aantallen bomen is één ding, maar als ze niet groeien, heeft het geen zin. Het is belangrijk dat men de omgeving die men wil herbebossen begrijpt. Wat is de samenstelling van de bodem? Hoeveel zonuren krijgt het gebied? Wat voor soorten kan men het beste zaaien? Maar ook de dieren die in het gebied leven en hoe je de zaadjes hiertegen beschermt zijn belangrijke factoren. Voor een simpele uitleg over hoe dit allemaal werkt en waarom bomen eigenlijk gewoon grote CO2 stofzuigers zijn, kun je onderstaand filmpje van Mark Rober kijken.


En onthoud: alle beetjes helpen! Wil je zelf een klein beetje CO2 uit de lucht halen? Dan kun je natuurlijk zelf zo’n drone bouwen (en laat ons die vooral zien!). Niet zo technisch aangelegd? Plant dan een van onze mini CO2-stofzuigertjes.






75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page