Tea time!
Een brenger van rust en momenten voor jezelf: met zijn aromatische blaadjes en prachtige witte bloemen is de theeboom (Camellia sinensis) geen nieuwkomer in ons assortiment, maar terug van weggeweest. Om zijn terugkomst te vieren, vertellen we je in deze blog alles over deze plant, wiens aromatische blaadjes de basis vormen van een van de meest gedronken drankjes ter wereld.
Theeboom?
Jazeker! Alhoewel de meest gebruikelijke naam voor de Camellia sinensis ‘theeplant’ is, is het eigenlijk een kleine boom, die tot wel 20 meter hoog en meer dan 3000 jaar oud kan worden! Hij wordt op plantages echter vaak gesnoeid, om de theeblaadjes goed te kunnen oogsten. De theeboom groeit in het wild op behoorlijke hoogte (tot wel 1500 m hoog). Hoe hoger de plant groeit, hoe beter de kwaliteit van de thee. Neem bijvoorbeeld de Jinxiutea king theeboom. Deze prachtige boom is 10.6 meter hoog en is met zijn leeftijd van meer dan 3200 jaar, de oudst bekende theeboom in de Yunnan provincie. In ons koudere klimaat (buiten of binnen in een pot) zal hij echter kleiner blijven en niet hard groeien.
(c) Yunnan Exploration [1]
De voornaamste reden waarom de theeplant geen theeboom wordt genoemd, is dat de naam 'theeboom' al vergeven is aan de Melaleuca alternifolia (de bron van tea tree olie) en Leptospermum scoparium (de Nieuw-Zeelandse theeboom). Alhoewel deze soorten het woord ‘thee’ in hun naam hebben, is het niet aan te raden er thee van te zetten. De Camellia sinensis (en haar variëteiten) is de enige echte boom waar je thee van kunt zetten.
De theeplant (toch maar weer de gangbare naam gebruiken) is inheems in Zuidoost-Azië en het Indiase subcontinent, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt in tropische en subtropische gebieden. Zelfs in Nederland zijn inmiddels kleinschalige theeplantages (in kas) te vinden. Ook jij kunt deze prachtige plant prima in je tuin houden, want hij kan goed tegen vocht en is redelijk winterhard. Hoe leuk zou het zijn om zelf thee te oogsten?!
Een lange geschiedenis
Het zetten van thee vindt zijn oorsprong ook in Azië. Zelfs de naam ‘sinensis’ betekent ‘uit China’ in het Latijns. Het verhaal is vergelijkbaar met de legende van de Arabische kloostergeiten die koffie ontdekten: Volgens de Chinese legende dwarrelden er meer dan 7000 jaar geleden wat blaadjes van de Camellia sinensis in het gekookte water van de mythologische figuur Shen Nong. De aromatische geur beviel hem zo goed dat hij het water opdronk. Hij was onder de indruk van de oppeppende werking van het drankje en verklaarde het tot medicijn.
De oudste gedocumenteerde getuigenissen van de Chinese theecultuur en theeconsumptie dateren uit de 10e eeuw voor Christus, toen thee als medicijn gedronken werd. Tibethaanse boterthee, zoals die tot op de dag van vandaag gedronken wordt, lijkt het meest op deze originele bereidingswijze [2]. De traditionele Engelse afternoon tea werd in 1840 geïntroduceerd door Anna de hertogin van Bedford. Om haar trek te stillen werd dagelijks om klokslag 16:00 uur thee met brood en boter geserveerd.
Inmiddels is thee wereldwijd een zeer geliefd drankje dat op verschillende manieren gedronken wordt. Witte thee, groene thee, gele thee, oolong, zwarte thee en donkere thee – ze vinden allemaal hun oorsprong in de theeplant. Het grote verschil zit in de bereidingswijze. Er zijn natuurlijk ook andere kruidenmelanges die op dezelfde manier bereid worden, maar officieel bevatten deze geen thee.
Je eigen thee kweken
Het leukste aan de theeplant: je kunt hem prima zelf kweken en je eigen thee trekken! Als je theeplant wat groter is, kun je zelf blaadjes oogsten. Ga voor zwarte thee als volgt te werk:
1) Pluk in het groeiseizoen (vanaf mei) de laatste vier blaadjes van een takje
2) Rol de bladeren tot een bal, totdat ze roodachtig worden.
3) Laat de bladeren 2-3 dagen fermenteren op een koele donkere plaats.
4) Droog de bladeren 20 minuten in de oven op 120 °C.
5) Tea time!
Om zo ver te komen, moet je theeplantje natuurlijk eerst wat verder groeien. Beslis eerst of je hem binnen of buiten wilt houden. Vervolgens is de juiste pot belangrijk, en tot slot de standplaats. Zet je de theeplant in je tuin? Plaats de plant dan op een lichte zonnige plek met halfschaduw. Let in de zomer op dat de plant niet te lang in de volle zon staat. Kies je ervoor om het plantje binnen te houden, zet hem dan op een lichte plek bij het raam. Let wel op dat deze plek niet te warm wordt en zet hem niet bij een verwarming.
Nu je alles weet over de theeplant, heb je vast zin in een kopje thee! Bestel het theeplantje of een van de andere brievenbusboompjes van Treemore via Bloompost of Plantje.nl!
[1] https://www.yunnanexploration.com/top-ancient-yunnan-pu-erh-tea-trees.html
[2] https://www.nannuoshan.org/pages/tea-its-origins-and-its-history
Comments