top of page
Zoeken
Foto van schrijverMaarten

Van cadeaustekje tot prachtige boom en eerste oogst: ons olijfboom avontuur

Bijgewerkt op: 4 jul.

Er zijn van die verhalen die je niet voor mogelijk houdt. Dit is er zo een. Op een doordeweekse dag belde iemand naar Treemore met een vraag over een olijfboompje dat haar vader had gekregen. Meestal gaan dat soort vragen over de verzorging van het boompje. Deze keer niet. "Hoe komt het dat de olijven van het boompje niet te eten zijn zo bitter?".


Ik dacht in eerste instantie dat er misschien verwarring was over de herkomst van het boompje. Wij verkopen pas sinds 2021 olijfboompstekjes en daar kunnen nog geen rijpe olijven aan zitten, toch? Enkele weken later ontvingen we een verslag met foto's over het olijfboom-avontuur van Margreet en haar 93-jarige vader. Het verhaal is zó mooi dat ik het hier zonder knippen en plakken integraal plaats. Bedankt Margreet, voor het delen van jullie prachtige ervaring!


Beste Maarten,


Tweeënhalf jaar geleden kreeg mijn vader, nu 93 jaar oud, rond Kerst in 2021 een olijfstekje cadeau, dat bij jullie vandaan kwam. We vonden het grappig en verbazend om te zien hoe dit stekje in een plat potje zat en in een doosje door de brievenbus paste.


Zo’n drie weken lang hebben we de olijf in het kleine potje laten zitten en water gegeven, totdat we zagen dat hij goed aangeslagen was en in de groei was. Omdat planten verpotten niet mijn (Margreet) hobby is, heb ik de olijf meteen in een relatief vrij grote pot gezet, van ongeveer 18 cm doorsnee.  Vervolgens heb ik het olijfplantje in de vensterbank gezet van het raam dat op het zuidwesten uitkijkt. Daar heeft de olijf de eerste anderhalf jaar gestaan. 



Gewoonlijk geef ik onze planten zo’n één x per week water (of soms nog iets minder vaak). Al heel snel, binnen een paar dagen, zag ik dat de olijf het met dat regime niet zou gaan redden. Als ik de olijf wilde laten overleven, moest ik vaker gebeuren. Ik ontdekte dat wanneer ik de grond licht (!) vochtig hield, de olijf snel groeide. Als de potgrond langere tijd droog was, vertraagde de groei. 


Het kwam erop neer dat onze olijf met een ritme van ongeveer om de andere dag water geven, het beste groeide. De olijf begon pas echt de hoogte in te gaan vanaf het voorjaar, zo vanaf april. De groei ging door tot september. Het boompje was inmiddels al 110 cm groot en dus bijna 1 meter gegroeid vanaf het moment dat we hem hadden ontvangen!


Zo vanaf de herfst stond de groei stil, maar het volgende voorjaar begon de olijf in de vensterbank weer te groeien. Begin juni van het tweede jaar was het letterlijk hoog tijd geworden om de olijf opnieuw te verpotten, hij was toen zo’n 1.40 m hoog. Ook bloeide hij in het voorjaar uitbundig.


We kochten een grote pot van zo’n 65 cm hoog met een diameter van 45 cm, zodat hij lekker de ruimte kreeg en even vooruit kon. Verpotten was immers nog steeds niet mijn hobby. 

De olijf leek deze ruime pot een eldorado te vinden. Hij kwam in een groeispurt en bereikte die zomer al snel een hoogte van ruim 2 meter. 

Van de bloesem viel het meeste af maar uiteindelijk groeiden er zo’n 5 volgroeide olijfjes uit. We waren zo verbaasd! En vooral dat dit al in het tweede jaar gebeurde. 


Tegen de tijd dat er echt koude nachten kwamen beneden de -5 graden, verplaatste ik de olijf naar de bijkeuken om te overwinteren. Inmiddels had de olijfboom een lengte van ongeveer 2.40 meter bereikt! Ik hield af en toe in de gaten of de grond nog wat vochtig was en heel af en toe gaf ik water. Ik denk maar om de 2 weken of nog minder. 


In het voorjaar nadat de kans op vorst verdwenen was, vanaf midden mei, zette ik de olijf weer buiten. Hij begon verder uit te groeien. In de hoogte groeide hij nog zo’n 40 cm en maakte vooral veel meer zijtakken aan. Het werd een steeds mooiere en vollere boom. 

In de vorige herfst dachten we dat de olijfjes in de herfst nog niet rijp waren omdat ze heel wrang en bitter smaakten. Daarom lieten we de andere drie olijven de hele winter aan de boom hangen. 


In het voorjaar proefden we weer. En wat denk je? Nog steeds níet te eten! Dat vonden we gek. Was dit een olijfsoort die oneetbare olijven had? Zoals bijvoorbeeld sommige wilde appeltjes ook te zuur zijn om te consumeren? 



We namen contact op met Treemore. Maarten moest het antwoord schuldig blijven. Maar via de Spaanse kweker wist hij uit te vinden dat olijven nooit zomaar van de boom te eten zijn. Niet dat ze giftig zijn, maar qua smaak zijn ze zeer onaantrekkelijk. Het blijkt dat er heel veel komt kijken bij het eetbaar maken van olijf. Om de bittere smaak eruit te krijgen ben je maanden zoet!


Het proces begint met het laten wellen in water, dat dagelijks ververst wordt. Na zo’n 1-2 weken kun je ze dan in een zout wateroplossing leggen voor zo’n 1-2 maanden en proces enkele malen herhalen. Daarna zijn de olijven eetbaar.  


Komende zomer willen we dit eetbaar maken van de olijven uitproberen. Op deze wikihow pagina worden vier verschillende methoden om olijven eetbaar te maken uitvoerig uitgelegd. Alvast een tip: oogst de olijven als ze nog groen zijn. Groene olijven zijn eigenlijk gewoon onrijpe olijven (net zoals groene tomaten onrijpe tomaten zijn) en die smaken van nature nog vrij mild.


We zetten binnenkort de olijf in de volle grond, zodat hij nog meer de ruimte krijgt om te groeien. Zo nodig willen we in de winter bij strenge vorst hem een “jasje” aandoen, ter bescherming tegen de kou. Deze hoezen zijn te vinden bij de meeste tuincentra. Behalve regelmatig water geven en vrij snel in relatief grote potten zetten, hebben we niks bijzonders gedaan. Zelfs geen mest gegeven, hoewel ik denk dat de olijf daar nu wel aan toe is. Daar ben ik dan ook afgelopen week mee begonnen.


Op het moment van schrijven, 2,5 jaar nadat mijn vader de olijf gekregen heeft, staat de olijf nu voor het tweede keer volop in bloei en heeft hij een hoogte van 2.85 meter bereikt! We zijn diep onder de indruk en enorm verwonderd (samen met onze familie en vrienden) hoe snel deze olijfboom groeit! En ook dat de olijf al in het tweede jaar vrucht draagt vinden wij echt verbazingwekkend. 


We zijn dankbaar en blij dat we zo van dichtbij dit wonder kunnen volgen en ervan kunnen genieten. En hopelijk kunnen we met de kennis van nu de olijfoogst van dit jaar op smaak brengen. We wensen jullie veel succes met jullie bedrijf en danken jullie voor het leveren van deze mooie olijf waar we zoveel plezier aan beleven. 

 

Hartelijke groet, 

Roel en dochter Margreet 


 

Ontdek het plezier van een boom(pje) opkweken en bestel snel een baby reus op BloomPost of Plantje.nl. Leuk voor jezelf en leuk om te geven! Neem voor onze maatwerk mogelijkheden een kijkje op de pagina verkoop en neem voor een offerte of vragen contact met ons op.

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page